Në debatin parlamentar që po zhvillon Kuvendi i Kosovës për të drejtat e personave me aftësi të kufizuar, deputetët kërkuan nga qeveria që të mos mohojë të drejtën e kësaj kategorie për arsimi me punësim.

Deputeti nga radhët e Lidhjes Demokratike e Kosovës, deputeti Frashër Demaj tha Qeveria e Kosovës duhet të rrisë kapacitetet për ofrimin e shërbimeve me personat e me aftësi të kufizuar.

“I rekomandoj Qeverisë së Kosovës të rrisë kapacitetet infrastrukturore, kuadrovike, e financiare për trajtimin efikas dhe ofrimin e shërbimeve të përhershme profesionale për këtë kategori shumë të rëndësishme të shoqërisë kosovare”, tha ai.

Besa Ismaili nga Partia Demorkatike e Kosovës tha se gjatë pandemisë me Covid-19, personat me aftësi të kufizuara janë afektuar në mënyrë disproporcionale.

“Personat me nevoja të veçanta përballen edhe me shumë pabarazi në qasjen e kujdesin shëndetësor gjatë pandemisë për shkak të informacionit dhe mjediseve të paarritshme institucionale përfshirë këtu edhe udhëzime e protokolle mjekësore selektive që vetëm sa shtojnë diskriminimin me të cilin ata përballen, një praktikë premtuese do të ishte edhe krijimi i një grupi këshillimor për persona me nevoja të veçanta dhe me pjesëmarrjen e vet këtyre personave, për të këshilluar Qeverinë në çështje specifike të tyre”, tha ajo.

Ndërsa deputetja nga grupi Nisma-AKR, Arbëreshë Krasniqi, tha se do të përkrahin rezolutën e propozuar nga deputeti Fetah Rudi.

“Për ne që sot jemi këtu, sigurisht që krejt çka do të mund të bënim, do të duhej të bënim por kemi bërë pak, dhe sot u ftoj juve që bashkërisht me ne të jeni kërkuar edhe ndaj neve, edhe ndaj institucioneve të Republikës së Kosovës, që të bëhet më shumë për juve si kategori”, tha ajo.

Seanca sot po mbahet me inicim të deputetit Fetah Rudi, për të diskutuar rreth të drejtave të personave me aftësi të kufizuara në Ditën Ndërkombëtare të tyre. /KP/

Leave your vote

Comments

0 comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here