Ndërsa SHBA mbetet në vendin e parë krahasuar me vendet e tjera për sa i përket shumicës së rasteve të infeksioneve dhe vdekjeve, një ekip shkencëtarësh gjetën diçka unike.

Në metropolin Hjuston, rasti i parë i COVID-19 u raportua më 5 mars dhe pas një jave, virusi filloi të përhapet brenda komunitetit. Më vonë një studim tha se lloji i SARS-CoV-2 që përmban një mutacion të veçantë – G614 – shkaktoi 71 për qind të rasteve në Hjuston në fazën e hershme të shpërthimit, shkruan “KosovaPress”.

Tani, i njëjti ekip studiuesish zbuloi se deri në verë, kur SHBA vuri u prek nga vala e dytë e koronavirusit dhe pretendimi i zhdukjes së virusit nga Donald Trump dështoi, varianti përbënte 99.9 për qind të të gjitha infeksioneve në zonë, transmeton lajmi.net

Mutacioni SARS-CoV-2 i cili është përhapur në të gjithë botën rezulton në zëvendësimin e një aminoacidi – janë mbledhur në një sekuencë të veçantë në varësi të planit gjenetik të virusit – për një tjetër në një pozicion të veçantë në proteinë thumb të virusit.

Mutacioni zëvendësoi një aminoacid – aspartat – me një tjetër që lejon patogjenin të depërtojë në qelizat e tij pritëse, ndërsa zëvendësimi duket se bën një rrugë të lehtë për pushtimin e virusit.

Në studimin e mëparshëm, shkencëtarët shpjeguan se viruset që përmbajnë këtë mutacion janë më infektive në kulturën qelizore që rritet në mjedisin e kontrolluar, siç janë laboratorët.

Por në studimin e ri, botuar në revistën mBio, ekipi i ekspertëve nga Spitali Houston Methodist në Teksas gjetën prova që tregojnë se njerëzit me këtë variant kishin më shumë grimca të virusit brenda traktit të sipërm të frymëmarrjes sesa ata variantet tjera.

Ekipi gjithashtu vuri në dukje se pavarësisht nga “ngarkesa virale” shtesë, sëmundja e tyre dukej të ishte më pak e rëndë.

Sipas një analize tjetër të mbi 25,000 sekuencave virale në Britani të Madhe, studiuesit thanë se viruset me këtë mutacion të veçantë transmetuan pak më shpejt dhe shkaktuan grupe më të mëdha infeksioni. Sidoqoftë, studimi i fundit renditi gjenomet e 5,085 llojeve SARS-Cov-2 nga dy valët në Huston, Teksas.

Ekipi zbuloi se në kohën e diagnozës, ata pacientë me variantin G614 kishin më shumë grimca virusi në fyt dhe hundë – që është një rezultat i mundshëm i rritjes së infektivitetit të tij.

Ata gjithashtu identifikuan 285 mutacione të tjera që shkaktojnë një ndryshim në sekuencën e aminoacideve të proteinës thumb të virusit.

Studiuesit e Spitalit Metodist të Hjustonit në bashkëpunim me ekspertë nga Universiteti i Teksasit në Austin dhe Universiteti i Çikagos, zbuluan se një prej mutacioneve ka lejuar që kulmi të shmangte një antitrup neutralizues. Por nuk është e qartë nëse mutacioni rriti edhe infektivitetin e virusit.

Sipas bashkautorit të studimit Ilya J. Finkelstein, një biolog molekular në Universitetin e Teksasit, tha se virusi vazhdon të pësojë ndryshime ndërsa përhapet nëpër botë.

“Përpjekjet e mbikëqyrjes në kohë reale si studimi ynë do të sigurojnë që vaksinat dhe terapeutikat globale të jenë gjithmonë një hap përpara,” tha ai.

Analiza gjenetike tregoi se virusi mori rrugën e tij në zonën Hjuston të Teksasit shumë herë dhe nga të gjitha pjesët e botës – duke përfshirë llojet nga Azia, Afrika e Jugut, Evropa dhe pjesë të tjera të SHBA.

Autorët e studimit deklaruan se gjetjet e reja do të ndihmojnë studiuesit të kuptojnë origjinën, përbërjen dhe trajektoren e valëve të ardhshme të infeksionit. Do të jetë gjithashtu e dobishme të zbulohet “efekti i mundshëm i përgjigjes imune të nikoqirit dhe manovrave terapeutike në evolucionin e SARS-CoV-2”. 

/Lajmi.net/

Leave your vote

Comments

0 comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here