Shpërthime misterioze, intensive të energjisë së radios janë zbuluar që vijnë nga brenda galaktikës sonë, kanë thënë astronomët.

Shpërthimet e shpejta të radios, ose FRB, zgjasin vetëm një fraksion të sekondës, por mund të jenë 100 milionë herë më të fuqishme se Dielli. Pavarësisht nga intensiteti i tyre, origjina e tyre mbetet kryesisht misterioze, transmeton Telegrafi.

Tani astronomët kanë qenë në gjendje të zbulojnë një shpërthim të shpejtë radioje në Rrugën tonë të Qumështit, për herë të parë, si dhe të jenë më afër se çdo sinjal i zbuluar ndonjëherë më parë.

Shkencëtarët kanë pasur probleme në gjurmimin e origjinës së shpërthimeve të tilla sepse ato janë kaq të shkurtra, të paparashikueshme dhe kanë origjinë shumë të largët. Është e qartë se ato duhet të formohen në disa nga kushtet më ekstreme të mundshme në univers, me shpjegime të sugjeruara duke përfshirë gjithçka, nga yjet që vdesin e deri tek teknologjia e huaj.

Shpërthimet e energjisë së radios duket se kanë ardhur nga një magnet, ose një yll me një fushë magnetike shumë të fuqishme, thanë shkencëtarët që zbuluan FRB-të e reja.

Zbulimi filloi në 27 prill, kur studiuesit duke përdorur dy teleskopë hapësinorë morën emetime të shumta të rrezeve X dhe rrezeve gama që vijnë nga një magnet në skajin tjetër të galaktikës sonë.

Ditën tjetër, studiuesit përdorën dy teleskopë të Amerikës së Veriut për të vëzhguar atë copë qielli dhe morën shpërthimin që u bë i njohur si FRB 200428.

/Telegrafi/

Leave your vote

Comments

0 comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here